Sağlık Taramaları

MOBİL  SAĞLIK  HİZMETLERİ

6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.

Çalışanların sağlık muayenelerinin ne sıklıkla yapılması Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda değişiklik göstermektedir.

Az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda birtehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda birçok tehlikeli sınıftaki işlerde en geç yılda bir, özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılabilir

Periyodik muayenelerin hangi aralıklarla yapılması gerektiği 20.07.2013 Tarihli ve 28713 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte belirtilmiştir.

MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA

İşçiler, sağlık testlerini periyodik olarak yaptırmalıdır. Bu durum işçilerin iş yerinden izin alarak çalışma ortamından uzak kalmalarına neden olur. Sağlık testlerine harcanan zaman sebebiyle operasyon faaliyetleri aksayabilir.

iş sağlığı hizmetlerini iş yerini getirir. Bu sayede iş gücünüzü güvenli ve sağlıklı tutarken iş akışınızı da aksatmazsınız.

Mobil sağlık hizmetleri, çalışma ortamının işçilerin sağlığını nasıl etkilediğini ve maruz kaldıkları riskleri tespit eder. Böylece işçilerinizin sağlığını korur, verimliliklerini arttırırsınız.

Mobil sağlık taramalarında Sağlık Bakanlığı ruhsat zorunluluğu

Sağlık Bakanlığının 54567092 sayılı 29.04.2016 tarihli “Gezici İSG Hizmetleri” konulu genelgesiyle Mobil Sağlık Taramaları yasal zemine oturtulmuştur.

Özetle bu genelgeye göre 2 adet gezici İSG aracı hazırlanarak ruhsatlandırılması gerekmektedir ve tüm çalışacak uzman personeller çalışma izin belgesi ile yetkilendirilmiştir.

·       1. Araç: Akciğer film çekimi için ruhsatlandırılmış ve bu araçta başka hiçbir işlem yapılmasına izin verilmemektedir.

·       2. Araç: Öncelikle uluslararası standartlara göre hazırlanmış odyometri kabininde işitme testi olmak üzere diğer işlemler olan kan alımı, solunum fonksiyon testi, EKG, göz taraması, ve tüm numune alım işlemleri için yetkilendirilmiştir.

·       Çalışma izin belgeleri: Radyoloji teknisyeni, odyometrist ve iki hemşire ya da sağlık personeli olmak üzere en az 4 kişiden oluşan ve çalışma izin belgesi verilmiş uzman kadronun çalışması zorunlu tutulmuştur.