Risk Analizleri

RİSK ANALİZİ  VE  ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA

İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.
6331 Sayılı Kanun gereğince işveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırmakla yükümlüdür.

Risk değerlendirmesi gerekliliği, kimlerin görevlendirildiği, yenilenme süreleri, hangi durumlarda yenilenmesi gerektiği 29.12.2012 Tarihli ve 28512 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile Resmî Gazetede belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre Risk değerlendirmesi işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir.

RİSKANALİZİ işletme faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin tanımlanması ve bunlara ilişkin risklerin değerlendirilmesi, böylece beklenen veya olası risklerle ilgili kontrol tedbirlerinin alınmasına ilişkin yöntem ve esasların sistematik bir şekilde belirlenmesini sağlayarak, yaralanmaların ve sağlık bozulmalarının asgari seviyelere indirilmesini sağlamaktır.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ, İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.
İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
Risk Analizi, çalışma ortamından ve yapılan işten kaynaklanabilecek tehlikeleri, tehditleri, zaman içinde oluşabilecek sağlık sorunlarından korumak, olabilecek

TEHDİT VE TEHLİKELERİ ÖNCEDEN HESAPLAYARAK alınacak tedbirleri somutlaştırmaktır.

 

ACİL DURUM EYLEM PLANI HAZIRLANMASI

Acil durum eylem planlaması, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 11, 12 ve 30’uncu maddelerinde yer alana bir yükümlülüktür.

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu SORUMLULUK İŞVERENLERE VERİLMİŞTİR.

18.06.2013 tarihli ve 28861 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik ile tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları anlatılmaktadır.

Acil Durum Eylem Planı iş yerlerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olaylara ACİL DURUMLAR denir.

 

ACİL DURUM PLANI ise iş yerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plandır.

Beklenmedik bir zamanda meydana gelen acil durumlara karşı işverenler mümkün olduğunca hazırlıklı olmalı;  ACİL DURUMLARI BELİRLEMELİ ve bu durumlarla karşılaşıldığında ALINACAK ÖNLEMLERE karşı hazırlıklı olmalıdır.

Acil durum planı, tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere;

Acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması,

Görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi,

Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması,

Dokümantasyon,

Tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanır.

 

Risk değerlendirmesi sonuçları.

Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali.

İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar.

Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali.

Sabotaj ihtimali gibi hususlar dikkate alınarak acil durumlar belirlenir.

 

İŞ YERİNDE MEYDANA GELEBİLECEK ACİL DURUMLAR;

• Risk değerlendirmesi sonuçları,

• Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali,

• İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar,
Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali,

• Sabotaj ihtimali gibi durumlar göz önünde bulundurularak hazırlanır.

İletişim / Teklif al” kısmından bizimle iletişime geçiniz...